Försäkringsgivare ta på Cyber Risk marknaden av Hass & Associates Online Reviews

(EurActiv) — försäkringsgivare ivrigt eyeing exponentiell tillväxt i den lilla cyber täckning marknaden. Men deras brist på erfarenhet och kompetens som hantering av hackare och data kan hålla sina ambitioner i schack.

Uppmärksammade fall av hackare gripa känsliga kunddata från företag som amerikanska återförsäljare Target Corp eller e-handel företag eBay Inc, har chefer kontroll deras försäkringar.

Alltmer, ser corporate riskhanterare försäkring mot IT-relaterad brottslighet som nödvändiga budgeten utgifterna snarare än bara trevligt att ha.

Försäkringsmäkleri arm Marsh & McLennan företag uppskattar att amerikanska cyber försäkringsmarknaden var värt $1 miljarder (€0 .73bn) förra året skriftliga bruttopremier, och kunde nå så mycket som $2 miljarder (€1 miljarder) i år. Den europeiska marknaden är för närvarande en bråkdel av, till omkring $150 miljoner (€110mn), men ökar med 50 till 100% årligen, enligt Marsh.

Dessa siffror utgör en flisa av den övergripande försäkringsmarknaden, som växer i en mycket mer långsam takt. Bidragen ställs växa endast 2,8% i år inflationsjusterade sett enligt Munich Re, världens största återförsäkrare.

Cyber täckning

Den europeiska cyber täckning marknaden kunde få ett stort lyft från utkast till EU regler om uppgiftsskydd i verk som skulle tvinga företagen att avslöja överträdelser av kunddata för dem.

"Företagen har blivit medveten om att risken för att hacka är oundvikliga," sade Andreas Schlayer, ansvarig för cyber risk försäkring på Munich Re. "människor är nu mer medvetna om att hackare kan anfalla och göra stora skador på central infrastruktur, till exempel inom energisektorn."

Försäkringsbolag, som har mer erfarenhet av att hantera risker som orkaner och bränder, nu rusar för att få kompetens inom IT-teknik.

"Det är en svår risk att prissätta av traditionella försäkring metoder som finns för närvarande inte statistiskt signifikant aktuariella data tillgängliga, säger Robert Parisi, chef för cyber produkter på försäkringsmäklare Marsh.

Andrew Braunbergon, forskningschef vid US cybersäkerhet rådgivande företag NSS Labs, sade att några energibolag har svårt att övertala försäkringsgivare att förse dem med cyber täckning som branschen är utsatt för hacking attacker som kan utlösa katastrofer liknande en explosion i ett värsta scenario.

Prissättning på politik för återförsäljare har klättrat i kölvattnet av de senaste uppmärksammade överträdelser på Target, Neiman Marcus och andra handlare, tillade han.

En nödvändig kostnad

Men fortfarande mycket i sin linda, marknadens potential är stora, med IT-relaterad brottslighet kostar den globala ekonomin om 445 miljarder dollar (€326bn) varje år, enligt en uppskattning förra månaden från Washington-baserade centrum för strategiska och internationella studier.

Medan många företag har tidigare räknat på sin allmänna kommersiella ansvar politik för täckning, tar de alltmer ut fristående avtal.

En orsak till attityd är ett New York state domstolsutslag i februari mot Sony Corp. Företaget, som har överklagat beslutet, hade försökt att tvinga leverantörer av dess allmänna kommersiella ansvarsförsäkring att betala notan för grupptalan efter en större 2011 cyber attack mot Sony PlayStation Network.

"Problemet med Sony är att det inte har en fristående cyber produkt, säger Peter Beshar, chefsjurist på Marsh & McLennan företag.

Målet var bättre skyddade när vissa 40 miljoner betalning kortnummer stals förra året. Det hade 100 miljoner dollar (€73 .4mn) i cyber försäkring, enligt publikationen handel Business Insurance.

Med låga räntor begränsa intäkter från försäkringsgivarnas stora bond portföljer, är extra underwriting inkomster från den snabba växande nya marknaden desto mer Välkommen.

Kostnaden för cyber försäkring varierar beroende, men i genomsnitt $1 miljon (€0 .734mn) i skydd varierar från omkring $20,000 till $25.000 (€14,683 till €18,354), enligt Beshar.

Tyska försäkring jätte Allianz säger dess bidrag för 10-50 miljoner euro i skydd kör ca €50.000-90.000 i årliga Premier. För skydd på över 50 miljoner euro, kan företag få täckning upp till 300 miljoner euro genom koassurans politik som inbegriper flera försäkringsgivare.

Om försäkringsbolagen erbjuder täckning på priserna står i proportion till riskerna är någons gissa, så länge som försäkringsgivare har liten erfarenhet med hackare.

Groups: